Jos lääkäri epäilee kuvailemiesi oireiden perusteella suolistosyöpää, hän tunnustelee peräsuolen loppuosaa mahdollisten kyhmyjen löytämiseksi. Hänellä on käytettävissään eri tutkimusmenetelmiä diagnoosin varmistamiseksi.

Tähystys eli skopia

Useimmissa tapauksissa paksusuolensyöpä diagnosoidaan tähystyksen eli skopian avulla. Tässä tutkimusmenetelmässä paksu- ja peräsuoli kuvataan viemällä suoleen peräaukon kautta valaiseva kamera, jonka avulla voidaan tunnistaa polyypit ja mahdolliset epänormaalit muutokset suolen seinämässä.

Tähystyksen avulla löydetään noin puolet kaikista paksu- ja peräsuolen syövistä. Tutkimus ei yleensä aiheuta kipua mutta saattaa tuntua epämiellyttävältä. Koko paksusuolen tutkimusta kutsutaan kolonoskopiaksi, kun taas peräsuolen tutkimusta kutsutaan rektoskopiaksi. Peräsuolen ja sigmasuolen tutkimusta kutsutaan puolestaan sigmoideskopiaksi.

Jos tähystyksessä havaitaan normaalista poikkeavia kohtia, lääkäri ottaa suolesta kudosnäytteen eli biopsian. Mikroskoopilla selvitetään, löytyykö kudosnäytteestä merkkejä pahanlaatuisesta kasvaimesta.

Kolografia eli suoliston röntgentutkimus

Tähystyksen sijasta tai sen lisäksi voidaan tehdä koko paksusuolen alueelle kolografia eli röntgenvarjoainetutkimus. Tutkimuksessa röntgenlääkäri työntää peräsuoleen putken, jonka kautta suoleen ruiskutetaan ilmaa ja varjoainetta. Varjoaineen täyttämää suolistoa tutkitaan röntgenkuvien avulla. Tutkimus on jossain määrin epämiellyttävä, ja se voi aiheuttaa tilapäisesti kiristys- ja paineoireita.

Tietokonetomografiatutkimus (eli TT- tai CT-tutkimus)

Tietokonetomografia on röntgentutkimus, jossa saadaan poikkileikkauskuvia kehosta. Tutkimus on nopea ja vaivaton. Kuvauksen aikana potilas makaa tutkimuspöydällä, joka liikkuu rengasmaisen kuvauslaitteen läpi. Usein tutkimuksen kohteena on vartalon alue kaulasta lantion pohjaan, ja tällöin tutkimusta kutsutaan vartalon TT-tutkimukseksi. Tutkimuksella pyritään selvittämään, minkä kokoinen emokasvain on ja esiintyykö etäpesäkkeitä.

Ultraääni- eli kaikututkimus

Kun suolistosyöpä on diagnosoitu, potilaalle tehdään ultraääni- eli kaikututkimus, jolla selvitetään, onko syöpä levinnyt muualle elimistöön. Toimenpiteen aikana potilas makaa tutkimuspöydällä, kun lääkäri liikuttaa kaikuluotainta hänen vatsansa päällä. Menetelmä on täysin kivuton.

Keuhkokuva

Keuhkokuvalla tarkoitetaan keuhkojen alueen (ns. thoraxin) röntgenkuvausta. Sillä pyritään selvittämään, onko kasvain mahdollisesti levinnyt keuhkoihin.