Vakavasti sairastuttuaan moni miettii, onko itse vastuussa sairastumisestaan. Tällaiset ajatukset ovat luonnollisia ja hyvin tavallisia, mutta on hyvä tietää, että suolistosyövän synty on usean eri tekijän summa, jonka syitä ei tunneta vielä tarkasti.

Kasvainten syntyyn vaikuttavat ainakin perimä, ravinto ja ympäristö. On hyvin tavallista, ettei sairastumiselle pystytä määrittämään selvää syytä, vaan se on yleensä pitkän ja monimutkaisen tapahtumaketjun seuraus. Syöpäsairauksien keskiössä ovat solut, elimistön pienet rakennusosat, joista kaikki kehon kudokset muodostuvat.

Solut jakautuvat tietyin väliajoin. Normaaleissa kudoksissa solujen jakautuminen on hallittua ja tarkoin säädeltyä. Soluihin voi kuitenkin vuosien kuluessa aiheutua muutoksia eri syistä, esimerkiksi karsinogeenien eli syöpää aiheuttavien aineiden vuoksi. Muutosten seurauksena solujen jakautumisen säätely häiriintyy ja solut muuttuvat syöpäsoluiksi.

Koska syöpäsoluille on ominaista niiden hallitsematon jakautuminen, lukuisia kertoja jakautuessaan ne muodostavat ison ryhmittymän, jota kutsutaan kasvaimeksi eli tuumoriksi. Syöpäkasvaimen kasvu edellyttää myös toimivaa verisuoniverkostoa, jonka tehtävä on kuljettaa kasvaimelle happea ja ravinteita.

Syöpä voi syntyä mihin tahansa paksu- tai peräsuolen osaan. Nykykäsityksen mukaan suolistosyöpä kehittyy useimmiten suolen limakalvon kohoumista eli polyypeista. Kuluu kuitenkin useita vuosia, ennen kuin polyyppi eli adenooma kehittyy paksusuolisyöväksi. Lisäksi ainoastaan pieni osa adenoomista muuttuu pahanlaatuisiksi.

Etäispesäkkeet

Syövän etäpesäkkeitä eli metastaaseja syntyy, kun syöpäsolut kulkeutuvat lähipintoja pitkin vieruselimiin. Syöpäsolut voivat myös kulkeutua veri- tai imusuonia myöten muualle elimistöön ja muodostaa vähitellen kasvaimia muihin elimiin. Suolistosyöpä leviää yleisimmin maksaan, keuhkoihin ja imusolmukkeisiin.

Jos sairastut, on tärkeää, että pidät huolta itsestäsi. Älä epäröi pyytää apua läheisiltäsi, jos sinusta tuntuu, että omat voimasi eivät aina riitä.

Suolistosyövän seulonta

Suomessa on aloitettu suolistosyövän seulonta, jotta kasvaimet löydettäisiin varhaisessa vaiheessa. Seulonta aloitettiin Suomessa vuonna 2004, ja se laajenee vähitellen yhä useampaan kuntaan. Maksuttomaan seulontaan kutsutaan 60–69-vuotiaita miehiä ja naisia. Seulonta perustuu kotona itse otettavaan ulostenäytteeseen.