Suolistosyövän ennuste

Suolistosyöpä eli kolorektaalisyöpä kuuluu kolmen yleisimmän syöpätaudin joukkoon. Suolistosyöpää yleisempiä syöpiä miehillä ovat eturauhas- ja keuhkosyöpä ja naisilla vain rintasyöpä.

Suolistosyöpä on yleistynyt Suomessa viime vuosikymmenien aikana lähinnä väestön ikääntymisen vuoksi, ja potilaiden määrän ennustetaan edelleen kasvavan lähivuosina. Suolistosyövän hoidot ovat kehittyneet huomattavasti, ja yhä useampi potilas paranee sairaudestaan tai elää vuosia sairauden kanssa.

Suomessa suolistosyöpään sairastuu vuosittain noin 2 500 ihmistä. Tällä hetkellä Suomessa elää noin 17 000 suolistosyövän sairastanutta. Suolistosyöpää esiintyy kaikenikäisillä, mutta yleisintä se on yli 50-vuotiailla.

Suolistosyövän ennuste

Eräs eniten askarruttavista asioista on yleensä oman taudin ennuste. Ennustetta on kuitenkin hyvin vaikea arvioida, sillä jokainen potilas on erilainen ja jokaisen sairauteen hoidot tehoavat eri tavoin. Hoidot myös kehittyvät jatkuvasti, joten lääkäreiden on mahdotonta ennustaa tautisi kulkua tarkoin, vaikka pyytäisitkin arviota.

Tietoa hakiessasi saatat löytää eri lähteistä erilaisia ennusteita, jotka perustuvat mm. taudin tyyppiin ja levinneisyysluokkaan. Ennusteiden tulkinnassa kannattaa kuitenkin olla varovainen ja ottaa huomioon kaksi tärkeää asiaa. Ensinnäkin ennusteeseen vaikuttavat useat eri tekijät, kuten ikä, yleiskunto, syövän tyyppi ja levinneisyysaste. Toiseksi ennusteisiin liittyvät tilastot perustuvat lähes poikkeuksetta keskiarvoihin, joiden avulla on mahdotonta määrittää tarkasti kenenkään yksilöllistä elinaikaa.

Ennusteissa ei myöskään voida ottaa huomioon kaikkein uusimpia hoitomenetelmiä. Ennusteet pohjautuvat yleensä tilastoihin, joissa yhtä potilasryhmää on seurattu 5–10 vuotta. Niinpä nyt julkaistavat tilastot kertovat siitä, kuinka tehokasta hoito oli viisi vuotta sitten, ja nykymenetelmistä saadaan seurantatietoa aikaisintaan viiden vuoden kuluttua. Levinneen suolistosyövän hoito on kehittynyt merkittävästi viidessä vuodessa, ja tänään suolistosyövän hoitoon on olemassa enemmän vaihtoehtoja kuin viisi vuotta sitten.