Paksusuolen syöpä

Paksusuolensyöpä on yleisimpiä syöpiämme ja yksi elintasosyövistämme. Paksusuoli ei ole välttämätön osa ruoansulatuskanavaa, mutta paksusuolipoiston jälkeen toiminnanmuutos on kyllä selkeä. Ripuli ja tiheä suolen toiminta on yleistä kun veden ja suolojen imeytyminen on heikentynyt. Suolen osapoiston jälkeen (sigman poisto tai vasemman tai oikean puoleinen hemikolektomia) suolen toiminta on useimmiten hyvä ja pitkäaikaishaittoja on vähän.

Paksusuolisyöpä leikataan mikäli kasvain on kokonaan poistettavissa leikkauksella ja tällöin usein yhdistetään leikkauksen jälkeinen solunsalpaajahoito, niin kutsuttu liitännäihoito tai adjuvanttihoito, kokonaisuuteen. Mikäli potilaalla todetaan levinnyt syöpä niin harkitaan leikkausta tapauskohtaisesti. Leikkauspäätökseen vaikuttaa tällöin kasvaimen aiheuttamat oireet (tukos ja vuoto puoltavat usein leikkausta) sekä etäispesäkkeiden määrä, sijainti ja koko.

Levinneen paksusuolisyövän onkologinen hoito koostuu oireenmukaisesta hoidosta, solunsalpaajista ja biologisista lääkkeistä. Yksittäisillä potilailla suolistosyövän etäpesäkkeet ovat kokonaisuudessaan poistettavissa leikkauksella ja tätä leikkaustyyppiä kutsutaan usein resektioksi. Etäpesäkkeitä voidaan poistaa maksasta ja keuhkosta sekä yksittäisillä potilailla munasarjasta, aivoista ja vatsanpeitteistä. Ennuste etäpesäkeleikkauksen jälkeen on jonkin verran huonompi kuin suolikasvaimen leikkauksen jälkeen ja monet tekijät vaikuttavat leikkausmahdollisuuteen.