Suolistosyövän oireet

Ohutsuolen syövän tyyppioire on suolitukos joko täydellisenä tai osittaisen johtuen suolen pienestä läpimitasta. Tukos aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja vatsakipuja.

Paksusuolen syövän ensioireet vaihtelevat kasvaimen sijainnin mukaan.

  • Suolen alkuosassa (umpisuoli, nouseva tai poikkittainen paksusuoli) ulostemassa on löysää ja suolen läpimitta suuri, eli silloin on harvemmin suolen toiminnan muutoksia tai selkeästi havaittavissa verta ulosteen seassa. Anemia eli hemoglobiinin vähyys onkin ensioire, josta voi tulla sydämentykytystä, hengästymistä rasituksessa tai jopa sydänvaivaan viittaavia oireita. Kasvaimen pinnalta tihkuva veri sekoittuu ulostemassan joukkoon niin, että se osalla on vain havaittavissa ulosteen veritestillä ja osalla se näkyy ulosteen tummumisena. Kasvaimen edetessä suolen toiminta muuttuu ja ensioire voikin olla suolitukos.
  • Loppuosan kasvain (laskeva paksusuoli, sigma ja rektosigma) aiheuttaa useammin näkyvää verta ulosteen pinnalla ja suolioireita. Suolen toiminnan muutokset ilmenevät ripulina, ummetuksena, tunteena ettei suoli tyhjene kunnolla, nauhamaisina ulosteina, suolen toiminnan vaihteluna, vatsakipuna jne. Osalla kasvain saattaa kuitenkin olla niin vähäoireinen että ensioire on suolitukos.

Peräsuolen syöpä aiheuttaa useimmiten näkyvää verta ulostemassan joukossa tai pinnalla. Joillain voi tulla verta ilman ulostamistakin. Tämä voi alussa olla hyvin samankaltaista kuin peräpukamien vuoto, joka kannattaa tarkastuttaa, mikäli se ei rauhoitu peräpukamien hoidolla. Suolen toiminnan muutokset ovat hyvin samankaltaiset kuin paksunsuolensyövän loppuosan kasvaimessa. Tunne siitä, ettei suoli tyhjene, on tosin yleisempi.