Käyttöaiheet: 5-fluorourasiilin indikaatiot ovat ruuansulatuskanavan ja rintarauhasen adeno- eli rauhassolukarsinooma. 5-fluorourasiilia on käytetty suolistosyövän hoidossa jo yli 50 vuoden ajan, ja se on edelleen erittäin tärkeä osa paksu- ja peräsuolisyövän hoitoa.

Annostelu: Fluorourasiili annostellaan joko suonensisäisesti boluksena tai infuusiona. Annostelu voidaan toteuttaa myös kotona pumpun kautta pidempikestoisena infuusiona. Tällöin potilaalle laitetaan ihon alle laskimoportti annostelureitiksi.

5-fluorourasiili annetaan yleensä foolihapon (leukovoriini, kalsiumfolinaatti) kanssa, joka tehostaa hoidon vaikutusta. Fluorourasiiliin voidaan yhdistää myös muita solunsalpaajia (esimerkiksi irinotekaani tai oksaliplatiini) tai biologisia lääkkeitä tehokkaamman hoitotuloksen saavuttamiseksi.

Toimintamekanismi: Solut tarvitsevat tiettyjä entsyymejä kasvua ja jakaantumista varten. Fluorourasiili estää DNA-synteesissä tarvittavan entsyymin, tymidylaattisyntaasin toiminnan, jonka seurauksena syöpäsolujen jakautuminen häiriintyy. Koska myös elimistön normaalit solut jakautuvat – tosin usein syöpäsoluja hitaammin – fluorourasiili vaikuttaa syöpäsolujen lisäksi myös terveisiin soluihin.

Mahdolliset haittavaikutukset: 5-fluorourasiilin mahdollisia haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, ripuli, suun ja suolen haavaumat, ihottuma, hiusten lähtö sekä veren valkosolujen määrän lasku. Mikäli hoito annetaan pumppuinfuusiona, pienellä osalla potilaista kädet ja jalkapohjat voivat kipeytyä ja punoittaa. 5-fluorourasiilihoidon seurauksena hiukset eivät yleensä lähde, mutta ne voivat ohentua.