Paksu- ja peräsuolen syövät jaetaan eri luokkiin sen perusteella, miten tauti on edennyt suolen seinämässä ja havaitaanko syöpäsoluja myös suolen ulkopuolella. Luokittelussa käytetään joko TNM- tai Dukes-luokitusta.

TNM-luokitus

TNM-luokituksessa kasvain luokitellaan koon ja levinneisyyden mukaan eri luokkiin (”stage”).

T (eli ”tumor”) kertoo, kuinka syvälle suolen seinämään kasvain ulottuu. Syvyyskasvu luokitellaan asteina 1–4, jossa T1 rajoittuu suolen limakalvoon ja T4 on kasvanut kiinni vieruselimeen tai vatsanpeitteisiin. Tis tarkoittaa hyvin paikallista kasvainta (”tumor in situ”).

N (eli ”node”) arvioi etäpesäkkeiden esiintymistä imusolmukkeissa. Esiintyminen luokitellaan asteina 0–2. Aste 0 tarkoittaa, että kasvain ei ole levinnyt imusolmukkeisiin (useimmin on tutkittu yli 10:stä leikkauksessa poistetusta imusolmukkeesta). Aste 1 tarkoittaa, että tautia löytyy 1–3:sta lähellä olevasta imusolmukkeesta. Aste 2 tarkoittaa, että kasvainsoluja löytyy neljästä tai useammasta tutkitusta imusolmukkeesta.

M (eli ”metastasis” eli etäpesäke) kertoo, onko kasvain levinnyt muihin elimiin. M0 tarkoittaa, että kasvain ei ole levinnyt. M1 tarkoittaa, että kasvain on levinnyt muualle elimistöön tai että emäkasvain ei ole poistettavissa.

Dukes-luokitus

Dukesin luokkia on neljä, ja ne merkitään kirjaimin A–D. Dukes A ja B viittaavat paikalliseen suolistosyöpään, jossa syöpäsoluja löydetään vain suolen alueelta. Dukes C:ssä syöpäsolut ovat levinneet lähimpiin imusolmukkeisiin. Paikallista tautia sairastavista potilaista monet paranevat pysyvästi.

Dukes D -luokan suolistosyövässä emäkasvain ei ole ollut kokonaan poistettavissa tai syöpäsolut ovat levinneet kehon muihin elimiin, kuten maksaan. Joskus Dukes D -luokankin syöpä voidaan parantaa, jos kaikki etäpesäkkeet pystytään poistamaan leikkaushoidolla. Usein Dukes D -luokan suolistosyöpää ei kuitenkaan pystytä parantamaan kokonaan, mutta nykyisillä hoitomenetelmillä on mahdollista pidentää elinaikaa, hidastaa taudin etenemistä, pienentää kasvainta ja lievittää sairauden oireita.

Dukes A / Aste I

Kasvain on pieni, ja se on rajoittunut suolen sisäpinnan limakalvoon.

  • Mahdollinen hoito paksusuolisyövässä: leikkaus
  • Mahdollinen hoito peräsuolisyövässä: leikkaus

Dukes B / Aste II

Kasvain on paikallinen, ja se on levinnyt suolen lihaskerroksen läpi (T3) tai vieruselimeen (T4).

  • Mahdolliset hoitomenetelmät paksusuolisyövässä: leikkaus ja solunsalpaajahoito
  • Mahdolliset hoitomenetelmät peräsuolisyövässä: leikkaus, sädehoito ja solunsalpaajahoito

Dukes C / Aste III

Kasvain on levinnyt leikkauksessa poistettuihin imusolmukkeisiin mutta ei muualle elimistöön.

  • Mahdolliset hoitomenetelmät paksusuolisyövässä: leikkaus ja solunsalpaajahoito
  • Mahdolliset hoitomenetelmät peräsuolisyövässä: leikkaus, sädehoito ja solunsalpaajahoito

Dukes D / Aste IV

Itse emokasvain ei ole poistettavissa, tai kasvain on levinnyt muihin elimiin, kuten maksaan ja keuhkoihin.

  • Mahdolliset hoitomenetelmät paksusuolisyövässä: leikkaus, solunsalpaajahoito ja biologiset hoidot
  • Mahdolliset hoitomenetelmät peräsuolisyövässä: leikkaus, sädehoito, solunsalpaajahoito ja biologiset hoidot