Leikkaus on paksu- ja peräsuolisyövän pääasiallinen hoito. Tavoitteena on poistaa kasvaimen sisältävä suolen osa ja ympäröivää tervettä kudosta imusolmukkeineen. Terveen kudoksen poistamisella pyritään siihen, että kaikki yksittäisetkin syöpäsolut saadaan pois.

Leikkaushoitoa voidaan käyttää joko yksin tai yhdistettynä sädehoitoon ja solunsalpaajahoitoon. Jos syöpä rajoittuu suolen seinämään (Dukes A -luokka), valtaosa potilaista paranee kokonaan pelkällä leikkaushoidolla. Dukes B- ja C -luokan kasvainten hoidossa leikkaushoitoon saatetaan yhdistää solunsalpaaja tai sädehoito eli liitännäishoito.

Levinneessä suolistosyövässä (Dukes D) leikkauksella pyritään pääasiassa joko poistamaan suolitukos tai ehkäisemään mahdollisen suolitukosten tai verenvuodon syntyä. Suolistosyöpäleikkaukseen liittyy yleensä ohimenevästi kipuja, joita lievennetään aina lääkityksellä.

Avanne

Osalle paksu- ja peräsuolisyöpää sairastavista potilaista tehdään leikkauksen yhteydessä avanne. Sen sijainti vaihtelee sen mukaan, onko kyseessä pysyvä vai väliaikainen avanne. Pysyvä avanne on usein vasemmalla puolella alavatsaa ja tilapäinen lenkkiavanne oikealla puolella ala- tai ylävatsalla. Suolesta tuleva uloste kerääntyy iholle kiinnitettyyn avannepussiin, joka tyhjennetään ja vaihdetaan tarvittaessa. Pysyvä avanne tehdään, jos leikkauksessa joudutaan poistamaan peräsuoli ja peräaukko. Avanne ei tavallisesti estä normaalia elämää, työntekoa eikä urheilua.