Ravitsemukseen liittyvät ongelmat yleisiä

  • artikkelit

Ravitsemuksesta huolehtiminen hoitojen aikana ja niiden jälkeen on tärkeä osa suolistosyöpään sairastuneen potilaan arkea. Se on yksi tärkeimmistä asioista, mitä potilas voi itse tehdä toipumisen edistämiseksi. Lähes kaikilla syöpäpotilailla havaitaan ravitsemukseen liittyviä ongelmia jossain sairauden vaiheessa ja ne ovat yleensä hyvin yksilöllisiä. Arvioiden mukaan puolet potilaista kärsii aliravitsemuksesta. Painonlasku erityisesti hoitojen aikana on potilaalle sikäli haitallista, että se aiheuttaa yleiskunnon heikentymistä, altistaa herkemmin infektioille sekä vaikuttaa negatiivisesti mielialaan. 

Ravitsemukseen liittyvät ongelmat johtuvat yleensä joko itse sairaudesta tai sen hoidoista, joihin suolistosyövän osalta kuuluvat lähinnä leikkaus- ja lääkehoidot. Leikkaus saattaa vaikuttaa syömiseen, nielemiseen ja ruoansulatuskanavan toimintaan. Suolistosyöpäpotilailla, joille tehdään esimerkiksi paksusuolen osapoisto, esiintyy usein ripulia, eikä ruokahalukaan ole paras mahdollinen. Lääkehoidoista erityisesti solunsalpaajat puolestaan voivat aiheuttaa pahoinvointia, ripulia, ruokahaluttomuutta ja makuaistin muutoksia, joiden seurauksena myös syöminen vähenee.

Ravitsemus hoidon aikana

Riittävä energiansaanti on suolistosyöpäpotilaille välttämätöntä hoitojen aikana varsinkin, jos kyseessä ovat solunsalpaajahoidot. Potilas, jonka ravitsemustila on niiden aikana tasapainossa, sietää myös paremmin hoidoista aiheutuvia haittavaikutuksia verrattuna laihtuneisiin ja kuihtuneisiin potilaisiin. Toisaalta myös suolistoon kohdistuvat leikkaukset saattavat muuttaa energiatasapainoa, koska niihin liittyy usein esimerkiksi ruokahaluttomuutta ja ripulia.

Suolistosyöpäpotilaiden tulisi hoitojen aikana noudattaa mahdollisimman monipuolista ruokavaliota riittävän energiatasapainon ylläpitämiseksi. Energian tarve on tässä vaiheessa yleensä normaalia suurempi, joten ruokavalion on hyvä olla mahdollisimman energia- ja proteiinipitoista. Kevyiden ja rasvattomien tuotteiden suosiminen tässä vaiheessa ei siis ole suositeltavaa. Parhaita energian lähteitä ovat muun muassa hiilihydraatit, proteiini, rasva sekä vitamiinit ja kivennäisaineet. Hiilihydraatit ovat elimistön ensisijaisia energian lähteitä ja niitä saadaan esimerkiksi leivästä, perunasta, pastasta, riisistä tai vaikkapa hedelmistä ja marjoista. Runsaasti proteiinia sisältävistä ruoka-aineista tyypillisimpiä ovat liha, kala, kananmuna, erilaiset maitovalmisteet sekä pähkinät.

Suolistoleikkauksen jälkeen, kun hoidot vielä jatkuvat, syöminen kannattaa yleensä aloittaa nestemäisellä ruoalla. Tämän jälkeen voidaan hiljalleen siirtyä hieman pehmeämmän ravinnon kautta tavalliseen ruokavalioon. Tällöin voidaan paremmin välttää esimerkiksi suolitukoksia.

Ravitsemus hoitojen jälkeen

Hoitojen päätyttyä vie yleensä jonkin verran aikaa, ennen kuin suolistosyöpäpotilaan vointi palautuu täysin ennalleen. Syömisongelmien vähentyessä pyritään kuitenkin siirtymään vähitellen tavalliseen, terveyttä edistävään ruokavalioon, jonka tavoitteena on säilyttää normaalipaino ja estää lihomista. Tässä vaiheessa kevyt- ja vähärasvaiset tuotteet, joiden käyttöä on vältetty hoitojen aikana, palautuvat osaksi arkipäivää. Ravinnon ohella myös liikunnalla on keskeinen merkitys normaalipainon ylläpitämisessä. Liikuntaa tulisikin harrastaa 30–60 minuuttia päivittäin riippuen omasta voinnista.

Monipuoliseen ruokavalioon hoitojen jälkeen kuuluu runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä ja erilaisia viljavalmisteita. Vähärasvaista lihaa ja kalaa suositellaan käytettävän kohtuudella ja rasvan ja sokerin käytön tulisi olla mahdollisimman niukkaa.

RCH 33/08/09