Olen 33-vuotias mies, ja minulla on ollut jo kymmenen vuoden ajan ongelmia suoleni kanssa. Yleensä käyn heti herättyäni WC:ssä ja aamiaisen jälkeen uudestaan. Ulosteeni on pääsääntöisesti hyvin löysää, mutta ei kuitenkaan varsinaisesti ripulia. Päivällä ja illalla suolen kanssa ei ole ongelmia. Tosin joskus vilkas suolentoiminta saattaa kestää pari viikkoa. Silloin käyn WC:ssä päivälläkin, ja vuorokauden aikana ulostamiskertoja saattaa olla yhteensä jopa 4-6.

Muutaman kerran ulosteen mukana on tullut kirkasta verta. Olen huomannut, että työkiireet, stressi tai käristetyt tai voimakkaasti maustetut ruuat lisäävät selvästi suolentoimintaa. Toisinaan ilman erityistä syytä käyn vain kerran päivässä ulostamassa, ja tällöin oloni on tosi hyvä. Vatsan turvotus ja ilmavaivat aiheuttavat joskus epämiellyttäviä vatsakramppeja. Tällaiset oireet kestävät onneksi vain muutamia päiviä. Painossani ei ole tapahtunut muutoksia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Minulla ei ole säännöllistä lääkitystä käytössä.

Hakeuduin vatsaelinkirurgin vastaanotolle, koska suolioireet olivat taas pahentuneet ja halusin selvyyden mahdollisesta oireiden taustalla olevasta sairaudesta. Erikoislääkäri tutki minut eikä havainnut päällisin puolin mitään poikkeavaa. Minusta otettiin laboratoriokokeita, joiden tulokset olivat normaalit. Halusin vielä paksusuolitähystyksen, koska olin kuullut, että syöpää voi esiintyä minunkin ikäisellä. Tähystys meni yllättävän hyvin ja lääkäri kertoi, että suoli näytti täysin normaalilta. Tähystyksen yhteydessä otettiin koepaloja. Kontrollikäynnillä sain helpotuksekseni kuulla, että koepalojen vastaukset olivat normaalit. Lääkärini antoi minulle kuukauden mittaisen kuituvalmistekuurin. Sen aikana suoleni toimi lähes normaalisti, eikä vatsakramppejakaan ollut. Kuurin jälkeen olenkin käyttänyt kuituvalmisteita aina, kun suoleni toimii turhan vilkkaasti, ja niiden ansiosta suolentoiminta palautuu normaaliksi. Elämänlaatuni on parantunut huomattavasti, ja mikä tärkeintä, mitään vakavampaa ei tutkimuksissa todettu.

Vatsaelinkirurgin kommentit:

Terveelläkin henkilöllä suolentoiminta voi vaihdella hyvinkin paljon. Yleensä potilailla on ollut useita vuosia, tai jopa vuosikymmeniä, erilaisia suolentoimintahäiriöitä. Mahasuolikanavan pahanlaatuiset kasvaimet ovat äärimmäisen harvinaisia alle 35-vuotiailla. Näin ollen kyseisen potilaan kohdalla ei syöpää epäilty. Yleisimmät sairaudet yllä kuvatuilla oireilla voisivat olla keliakia tai tulehdukselliset suolistosairaudet (haavainen paksusuolitulehdus tai Crohnin tauti). Potilaan kaikki laboratoriokokeet olivat normaalit: Hb 150, keliakiavasta-aineet, maksaentsyymit, ulosteviljelyt ja kilpirauhaskokeet normaalit sekä ulosteen kalprotektiini alle 100 (tällä kokeella havaitaan tulehdukselliset suolistosairaudet).

Paksusuolitähystystä eli kolonoskopiaa ei periaatteessa olisi tarvinnut tehdä, koska laboratoriokokeet olivat normaalit. Skopiaan päädyttiin, koska potilas halusi täyden varmuuden siitä, että kyseessä ei ole vakavampi sairaus.

Kyseisellä potilaalla oli hyvin tyypilliset, hyvänlaatuiset suolioireet. Yleensä oireet vaihtelevat paljon ja ovat kestäneet vuosia. Potilaan kuvailemien oireiden perusteella pystytään jo aika hyvin päättelemään, onko kyseessä esimerkiksi tulehduksellinen suolistosairaus. Potilaan kliinisen tutkimuksen ja laboratoriokokeiden perusteella voidaan poissulkea hoitoa vaativat sairaudet. Usein hoidoksi riittävät kuituvalmisteet ja ruokavalio-ohjeet. Ja luonnollisesti tieto siitä, että vakavampia sairauksia ei ole todettu.