Olen viisikymppinen mies ja tykkään kansainvälisestä työstäni. Matkustan paljon, mikä sopii minulle, koska minulla ei ole perhettä. Suomessa ollessani elän todella terveellisesti; syön kuitupitoista ja vähärasvaista ruokaa, lenkkeilen ja käyn kuntosalilla lähes päivittäin. Työmatkoillani suoleni on niin sanotusti vieraskorea, ja kärsin ummetuksesta.

Kuukausi sitten ulkomailla ollessani huomasin ulosteen seassa kirkasta verta ja säikähdin kunnolla. Hakeuduin syöpälääkärin luo luettuani netistä suolistosyövän oireista. Oireeni täsmäsivät huolestuttavan hyvin: suolen toiminnan muutokset, kuten ummetus ja normaali toiminta vaihdellen, kirkasta verta ulosteessa eikä vain paperiin pyyhkiessä sekä ikäni. Suvussani ei tietääkseni ole ollut mahasuolikanavan syöpiä.

Syöpälääkäri suhtautui huoleeni asiallisesti ja tutki minut huolellisesti. Peräaukon seudulla ei todettu pukamia eikä haavaumia. Hemoglobiini oli hyvä, 153. Tulehdusarvo CRP oli matala. Maksa- ja munuaisarvot otettiin minun toiveestani, myös ne olivat kunnossa.

Lääkäri järjesti minulle paksusuolitähystyksen eli kolonoskopian. Minulle olisi tarvittaessa annettu kevyt nukutus, sillä ystäväni oli kertonut toimenpiteen kivuliaisuudesta. Hoitaja laittoi kanyylin käteeni ja pyysi kertomaan heti, jos tuntisin kipua. Hän lupasi antaa kipulääkettä ja rauhoittavaa suoneen. Seurasin tähystystä näytöltä ja odotin kipua. Havahduin siihen, että tähystävä lääkäri kertoi toimenpiteen olevan ohi. En ollut tuntenut muuta kuin pientä epämukavuutta. Helpotukseni oli hyvin suuri, kun tähystävä lääkäri sanoi, että suoleni oli kunnossa eikä hän ollut havainnut siellä mitään syöpään viittaavaa. Hän oli poistanut tähystyksen yhteydessä pienen limakalvopullistuman, jonka hän lähetti rutiininäytteiden mukana patologille. Lääkäri kertoi, että jos limakalvopullistuma osoittautuisi adenoomaksi, jossa on dysplasiaa, hän kutsuisi minut kontrolliskopiaan. Jos se olisi polyyppi, jatkotähystystarvetta ei olisi.

Minusta oli ihana keskustella syöpälääkärin kanssa tilanteestani tähystyksen jälkeen. Elämänhallinnan parantaminen työmatkoilla oli toiseksi parasta, vapauttavan tähystystuloksen jälkeen tietenkin.

Vatsaelinkirurgin kommentit:

Kyseisen potilaat oireet ovat hyvin tavallisia, ja lääkäriin kannattaa hakeutua, jos ne alkavat selvästi haitata. Terveyskeskuslääkäri tai työterveyslääkäri voi tehdä alkuvaiheen tutkimukset ja lähettää tarvittaessa jatkotutkimuksiin erikoislääkärille.

Paksusuolitähystys eli kolonoskopia on tarkin tutkimus, kun epäillään paksusuolisairauksia. Tähystys tehdään polikliinisesti, ja se kestää 15–40 minuuttia. Ennen tähystystä suoli tyhjennetään suun kautta otettavilla tyhjennysaineilla. Juotava määrä on 2-5 litraa. Paksusuolitähystyksessä skooppi viedään peräaukon kautta suoleen ja edetään paksusuolen alkuosaan saakka. Tähystyksen yhteydessä suoleen laitetaan skoopin kautta ilmaa, jolloin suoli laajenee ja sinne saadaan hyvä näkyvyys. Ilman laittaminen saa aikaan suolen venymistä, mikä voi aiheuttaa epämiellyttävää tunnetta vatsan alueella. Varsinasta kipua ei pitäisi tuntua kuin hetkittäin. Tähystystä ennen potilaalle voidaan antaa rauhoittavaa tai kipulääkettä. Tutkimus voidaan tehdä myös nukutuksessa.Tähystyksessä nähdään käytännössä kaikki poikkeavat muutokset suolessa. Tarvittaessa tähystyksessä otetaan koepaloja, joista tehdään mikroskooppinen tutkimus.

Paksusuolitähystyksessä voidaan havaita limakalvolla tulehduksia, jotka liittyvät tulehduksellisiin suolistosairauksiin, kuten haavaiseen paksusuolitulehdukseen tai Crohnin tautiin. Myös polyypit ovat tyypillisiä löydöksiä paksusuolitähystyksessä. Ne ovat limakalvon kohoumia, joiden pinnalla limakalvo on täysin normaali eikä niihin liity paksusuolisyövän riskiä. Polyypit poistetaan tähystyksen yhteydessä eikä kontrollitähystystä tarvitse tehdä.

Adenooma on paksusuolen hyvänlaatuinen kasvain, jossa todetaan normaalista poikkeava rakenne mikroskooppisessa tutkimuksessa. Yleensä adenoomat ovat kooltaan 2 mm–2 cm. Adenoomat poistetaan tähystyksen yhteydessä, koska niihin voi liittyä pahanlaatuisen kasvaimen kehittymisen riski. Joskus kookkaat adenoomat voidaan joutua poistamaan leikkauksessa.

Adenoomia on erityyppisiä, ja ne jaotellaan mikroskooppisen tutkimuksen mukaan eri vaikeusasteisiin. Yleensä adenoomat saadaan poistettua tähystyksessä. Tällöin syövän kehittymisen vaaraa ei enää ole. Adenooman poiston jälkeen potilaalle ohjelmoidaan uusintatutkimus muutaman vuoden kuluttua, jolloin varmistutaan siitä, että paksusuolen limakalvolle ei ole kehittynyt uusia muutoksia.

Suurin osa adenoomista on hyvälaatuisia. Joskus adenooma voi rakenteeltaan olla lähellä syöpää, jolloin se poistetaan leikkaamalla.

Syöpälääkärin kommentit:

Suolistosyövän tyyppioireisiin kuuluu muutokset suolentoiminnassa. Jos aikaisemmin ummetukseen taipuvainen henkilö alkaa pidempiaikaisesti ripuloida tai päinvastoin, eli löysään vatsaan taipuvainen saa ummetustaipumusta, on aihe lähteä lääkäriin. Myös tunne, että suoli ei tyhjene kunnolla, voi olla merkki syövästä. Tällä potilaalla oli tullut myös kirkasta verta kovan ulosteen joukkoon.

Kun haastattelin potilasta tarkemmin, huomasin, että ummetus liittyi matkustamiseen. Potilas otti usein vähän viiniä lentokoneessa eikä juonut riittävästi nestettä kompensoidakseen alkoholin aiheuttamaa nesteenpoistovaikutusta. Näin hänen ulostemassansa kuivui koviksi kikkareiksi, jotka aiheuttivat verenvuodon hänen ulostaessaan pari päivää myöhemmin. Liikumattomuus lentokoneessa ja kokouksissa, normaaliin liikunnalliseen elämäntyyliin verrattuna, hidasti varmasti myös osaltaan suolen toimintaa.

Kävimme läpi potilaan elämäntapoja työmatkoilla. Pienillä toimilla paransimme hänen ”syöpäoireet”. Hän lopetti alkoholin käytön lentokoneessa ja joi riittävästi vettä, jolloin ulostemassa ei kuivunut. Kehotin häntä liikkumaan myös työmatkoilla. Aamuinen kuntosalilla käynti ennen neuvotteluja paransi suolentoimintaa. Myös ajoissa herääminen ja rauhallinen aamiainen auttoivat – silloin hänelle jäi riittävästi aikaa käydä ulostamassa.

Limakalvopullistuma osoittautui patologin tutkimuksissa hyvälaatuiseksi polyypiksi eikä jatkotähystystarvetta ollut. Kävimme läpi suolistosyövän tyyppioireet, jotka antavat aihetta uusiin tutkimuksiin.

Helpottunut potilas jatkoi terveellistä elämäntapaansa myös työmatkoilla. Normaalipaino, vähäinen punaisen lihan nauttiminen, runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja sistältävä perusruokailu, liikunta ja säännölliset ulostamistottumukset ovat se, mitä hän voi itse tehdä suolistosyövän riskiä vähentääkseen.